Ifiok Adahada

Det bare klaffer

Født og oppvokst på vestkanten, men også oppdratt på østkanten, Ifiok føler seg hjemme overalt i Oslo. Han vil bruke dagen på de som betyr mest for han.

Regi: Preben Winther Hansen

Filmfoto: Magnus Furset

Foto: Sebastian S. Bjerkvik

Tekst: Jon Frogner

Den tidligere basketballproffen og familiekjære småbarnsfaren, Ifiok Adahada, står opp grytidlig. Han liker å få litt tid ute for seg selv, før morgenrushet starter hjemme på Høybråten. Først da blir han klar for å vekke barna, som skal i barnehagen og på skolen. Selv jobber Ifiok med å hjelpe vanskeligstilt ungdom, i tillegg driver han et eget selskap. En dag er typisk travel.

Ifiok med en basketball

Vil dele kulturelle erfaringer

Sammen med noen kompiser lager Ifiok en podcast, med utgangspunkt i å ha vokst opp i afrikanske hjem i Oslo. De har kjent på kroppen hvordan det er å føle seg annerledes, og ønsker å få frem at folk er mye likere enn de er forskjellige. Ukentlig, gjennom et par år, har de diskutert stort og smått, seg i mellom og med gjester. Noen ganger er det alvor, ofte er det tull og tøys, fra egne liv og familieliv, turer på byen og andre aktualiteter.

Moren min sa til meg: Du må være stolt av den du er, ikke hvor du er fra. Det er det viktigste.

Ifiok Adahada

Gøy på landet i byen.

Ifiok City

Når Ifiok snakker om Oslo, er det med kjærlighet og stor entusiasme. Han har bodd i andre norske byer også, og hatt det fint der. Men det er ingen andre steder i verden, der han har samme følelsen av å passe inn uansett hvor han er, som i Oslo.

Hår er for eksempel viktig. På Grønland har Ifiok en fast barberer med peiling på afrohår. Å komme dit er ren nytelse. Han kan slappe av i frisørstolen, møte hyggelige folk, og ikke minst være sikker på at han ser bra ut, i det han må komme seg videre.

Han stikker en tur innom Frognerparken, Slottet, Karl Johan. Ifiok vil også trekke frem Marka i Groruddalen, for mange fine skogturer og naturopplevelser.

Ifiok og faren i hagen
Ifiok og barna ser på geitene

Etter skoletid henter han barna. De syns det er stas å være sammen med dyrene på en besøksgård på Ekeberg. Selv har Ifiok litt høysnue, men hva gjør man ikke for ungene? Et par pizza på noen benker i Ekebergparken, og middagen er i boks. Enkelt og greit. Og godt.

Så kan samboeren Maria og han heller finne på noe sammen en annen dag, når hun er tilbake fra reise. Kanskje en lunsj bare de to. Det er lenge siden. Foreldrene hans bor like i nærheten, og stiller gjerne som barnevakt. For i familien stiller de opp for hverandre. Da er det meste mulig.

Pizza i Ekebergparken
Pizza med barna i Ekebergparken

I denne byen har du tilgang på veldig mye, blant annet et bra uteliv, masse butikker og spisesteder og naturen.

Ifiok

Barberer på Grønland.
Far og sønn

Sånn ville Ifiok bruke 1000 kroner på en dag i Oslo:

Hårklipp hos barberer på Grønland, ta med barna på besøksgård på Ekeberg, take-away pizza og drikke til middag i Ekebergparken.

1000 kroner og én dag i Oslo.
Hva ville du ha gjort?

Plass til å være seg selv

Håkon
Didrik
Siri
Dhivya
Ifiok