Siri Østvold

En by med dybde

Langs fjorden finner Siri det meste hun kan ønske seg for en dag full av gode opplevelser i Oslo. Det må bli fridykking, mat, kunst og venner.

Regi: Preben Winther Hansen

Filmfoto: Magnus Furset

Foto: Sebastian S. Bjerkvik

Tekst: Jon Frogner

Det er mange måter å dele inn byen på. Oslo kommune opererer for eksempel med 15 bydeler. Dagen til Siri Østvold utfolder seg i bydelsnummer 14, 1 og 5. Det vil si, Nordstrand, Gamle Oslo og Frogner, nærmere bestemt kystlinjen fra Ormøya til Bygdøy. For Siri sin del, kan Oslo like gjerne inndeles i to områder; fjorden og byen.

Siri Østvold

Siri jobber som business architect og designer i et innovasjonsselskap med fokus på bærekraft. Ellers tilbringer hun mest mulig tid i eller ved sjøen og havet. Mye tyder på at det snorkleutstyret Siri fikk av faren som fireåring, har fått vidtrekkende konsekvenser for henne i voksen alder. Når det gjelder livet under vann, var det kjærlighet ved første blikk. En dag ble hun norgesmester i fridykking (i kategorien No-fins).

Fridykker Siri Østvold

Ikke en gang en kaffe før dykket

Fridykking er dykking uten dykkerflasker. Det er dykkeren, masken, svømmeføttene, blybeltet, drakta, dykkerklokka og ei line. Og dypet. Ved Ormøya er det dybder ned mot 70 meter. Persen til Siri er tur-retur 30 meter ned i mørket.

- Det er helt unikt at det er mulig å fridykke i hovedstaden vår, bare et kvarter hjemmefra, sier Siri. Hun har aldri sett vannet klarere enn nå, august 2021.

Et dykk innebærer å senke hjerterytmen og finne roen. Hun beskriver det som en måte å bli sentrert i seg selv, en slags meditasjon. Etterpå føler hun seg klarere, skarpere og sulten.

Nede i dypet kan jeg være helt alene, samtidig som jeg hører lyder fra byen på avstand.

Siri Østvold

Siri Østvold
Frokost

Fjordbyen, ass!

Man trenger ikke å være en spesielt god svømmer for å gjette Siri er begeistret for utviklingen av fjordbyen de siste 10-20 årene. Hun gjør seg noen tanker om at hennes egen og Oslo sin utvikling henger sammen. I løpet av den tiden hun har bodd i byen, har byen fornyet seg. Byen er ikke den samme som hun flyttet til, og hun har forandret seg med den.

Kunstutstilling med strandlinje.

Så selv om Siri er vant til både fjell og hav, spiller denne byen en sentral rolle i livet hennes. En ting er jobb og alt faglig, men det er nye mennesker og miljøer å bli kjent med, restauranter, gallerier, konserter, aktiviteter, strender i sentrum, liv og røre. Hun kan sykle hvor som helst; Sørenga, Bjørvika, Vippetangen, Rådhuskaia, Aker Brygge, Tjuvholmen, Filipstad...

Ifølge Siri byr Oslo på så mye fint som er gratis, alt innen kort rekkevidde. Derfor syns hun det er en god idé å bruke en del penger på mat og drikke. Kan hun til og med sitte å nyte synet av fjorden samtidig, kan det knapt bli bedre.

Når jeg drar på tur i byen liker jeg å gå litt etter følelsen. Det er ikke nødvendig å planlegge så mye, fordi alt er så tilgjengelig.

Siri

Oslo er en kunstby. Siri liker å gå på utstillinger. Med massevis av gallerier i nærheten av sjøen, vil hun anbefale å kombinere en tur langs den nye havnepromenaden med galleribesøk. Det er så mange å velge mellom, fra de store og etablerte, til de mindre og nye stedene.

Til middag blir det noen østers med en venn. De blir sittende å prate en god stund, ved bordet sitt på Oslofjorden.

Bygdøy

Dagen er nesten slutt. Siri sykler utover mot Bygdøy forbi skoger og kornåkre, kanskje ikke så ulikt Hønefoss, der hun en gang vokste opp. I kveld har hun en avtale med solnedgangen. Den må hun rekke. Møtestedet er en sjøklippe i Oslofjorden.

Hvervenbukta, morgenstund.

Sånn ville Siri bruke 1000 kroner på en dag i Oslo:

Brunsj i Bibspevika med avokado sandwich, yoghurt med granola og frisk juice, Kunstutstillinger i Kvaderturen og på Tjuvholmen, Hvitvinsdampende blåskjell drikke til middag i Frognerkilen.

1000 kroner og én dag i Oslo.
Hva ville du ha gjort?

Plass til å være seg selv

Håkon
Didrik
Siri
Dhivya
Ifiok